Voor 17:30 besteld, vandaag verzondenAltijd in een sieradendoosjeKlanten beoordelen ons met een 9,6Ook met gravering vandaag verzonden!WATERPROOF JEWELLERY

Ringmaat meten

gouden ringen met zwarte details met elkaar gecombineerd

Je wilt natuurlijk dat de Finaste ringen die jij shopt perfect om jouw vingers zullen passen! Onze ringen zijn verkrijgbaar in verschillende ringmaten waardoor het dus belangrijk is om de juiste ringmaat te kiezen. We horen je denken: wat is mijn ringmaat dan? Gelukkig is jouw ringmaat bepalen heel gemakkelijk en kan dit gewoon vanuit huis! Als je wil, kun je zelfs nu meteen jouw ringmaat meten! Benieuwd hoe? Wij leggen je graag de verschillende manieren van ringmaat opmeten uit! 

Ringmaat meten optie 1: bepaal de diameter van een passende ring 

Heb je al een ring die goed past? Dat is super handig want hiermee kun je gemakkelijk jouw ringmaat bepalen en vind je dus snel een antwoord op de vraag 'wat is mijn ringmaat?'. Meet met een liniaal of meetlint de doorsnede van de binnenkant van jouw ring. Let erop dat je echt alleen de binnendiameter van de ring opmeet en de rand van de ring dus niet meerekent. Het aantal millimeters dat je meet, is jouw ringmaat! Zie het voorbeeld hieronder. Voorbeeld: Kom je tijdens het ringmaat meten uit op 14 mm? Dan heb jij ringmaat 14. Zo simpel is het! 

Ringmaat meten optie 2: bepaal de omtrek van jouw vinger

Heb je geen passende ring? Dan gaat dit trucje jou helpen om jouw ringmaat op te meten! Hiervoor heb je een dun touwtje, lintje of stukje papier nodig. Zorg dat dit zo dun mogelijk is zodat je het meest nauwkeurig jouw ringmaat kunt bepalen. Draai het touwtje om de vinger waaraan je de ring zou willen dragen. Zorg dat het touwtje goed aansluit op jouw huid, maar trek ‘m niet te strak. Zet een streepje op het touwtje of knip het touwtje af wanneer het begint te overlappen. Meet vervolgens het touwtje op in millimeters, dit is de omtrek van jouw vinger! Vervolgens kun je aan de hand van onderstaande ringmaat tabel jouw ringmaat bepalen! Good to know: we hebben ringen in onze collectie van ringmaat 14 t/m 19 en we gaan altijd uit van de ‘hele’ ringmaten. Wel zo handig om te weten wanneer je onze ringmaat tabel checkt :) 

Voorbeeld: Heeft jouw vinger een omtrek van 56 mm, dan past ringmaat 18 het beste bij die vinger volgens onze ringmaat tabel! 

Ringmaat bepalen: waar moet je rekening mee houden?

Tijdens het ringmaat opmeten is het belangrijk om met onderstaande punten rekening te houden. Wanneer je deze tips volgt, kun je heel nauwkeurig jouw ringmaat meten!

  • Bepaal van tevoren om welke vinger je de ring wilt dragen. Jouw ringmaat kan verschillen per vinger. Zo hoeft zelfs jouw linker ringvinger niet dezelfde ringmaat te hebben als jouw rechter ringvinger. Meet dus altijd de ringmaat op van de vinger waar jij de ring wilt gaan dragen!
  • Houd rekening met de temperatuur. Jouw vingers zetten uit wanneer het warm is en zijn juist weer smaller wanneer het koud is. Meet je vingers dus altijd op als jouw handen een normale temperatuur hebben. Wil je het helemaal zeker weten? Meet jouw ringmaat dan op in de ochtend, middag en avond. Neem hiervan het gemiddelde en je hebt de perfecte maat voor jouw ring!
  • Kies bij twijfel de grootste maat. Zit je na het ringmaat opmeten precies tussen twee ringmaten te twijfelen? Kies dan altijd voor de grootste ringmaat. Een ring in een ringmaat die te strak zit of zelfs niet eens past is nooit fijn!
  • Houd rekening met de dikte van de ring. Hou jij van chunky of statement ringen? Een bredere ring draag je om een groter deel van jouw vingers waardoor de ring ook om bredere delen van jouw vinger zal vallen. We raden dan ook aan om bij een bredere ring te kiezen voor een halve maat groter.
  • Houd rekening met steentjes op de ring. Ga jij voor een ring met bling bling? Dan is het belangrijk om nóg secuurder te zijn met het meten van jouw ringmaat. Als de ring te los zit, zal de steen namelijk gaan draaien omdat deze wat zwaarder is. De ring draait dan naar de binnenkant van jouw hand terwijl je het steentje van de ring juist goed wilt laten zien!
  • Ringmaten zijn voor vrouwen en mannen hetzelfde. Voor zowel vrouwen als mannen worden dezelfde ringmaten gehanteerd. Mannen hebben alleen vaak een groter maatje nodig voor hun heren ring. Maar dit betekent dus dat je bovenstaande manieren om een ringmaat te bepalen ook kunt gebruiken voor een heren ring! Super handig toch? Little fun fact: de gemiddelde ringmaat van mannen ligt rond ringmaat 20/21 terwijl de gemiddelde ringmaat vrouw ongeveer ringmaat 17 is. Ga echter nooit uit van deze gemiddelde ringmaat. De gouden tip voor ringmaat bepalen is: meten = weten! 


Twijfel je nog, kom je er echt niet uit of wil je iemand verrassen met een ring maar wil je dit cadeautje niet verklappen door iemands ringmaat te vragen? Ga dan voor één van onze verstelbare ringen. Deze ringen buig je zelf naar de gewenste ringmaat en passen dus altijd! Better safe than sorry, toch? Niet helemaal want wanneer je toch een ring hebt besteld in de verkeerde ringmaat, kun je deze bij Finaste altijd ruilen voor een andere ringmaat! De enige uitzondering hierop zijn onze graveerbare ringen omdat deze speciaal voor jou gepersonaliseerd worden. Verder kunnen de meeste juweliers jouw ringmaat ook bepalen door het voor je op te meten. Maar als je bovenstaande tips volgt, kun je zeker zelf de juiste ringmaat bepalen voor jouw ring. Nu hoef je alleen nog te kiezen of je jouw favo ring als gouden ring of zilveren ring gaat shoppen… :)


Happy shopping Finaste girl! 

verschillende gouden ringen op satijnen achtergrond