Voor 17:30 besteld, vandaag verzondenAltijd in een sieradendoosjeKlanten beoordelen ons met een 9,6Ook met gravering vandaag verzonden!WATERPROOF JEWELLERY

Hoe overleef je een meerdaags festival?

meiden met gouden party sieraden op festival

Woohoo, het festival seizoen gaat bijna weer van start! De eerste kaartverkopen voor de grote festivals zijn al begonnen en de line ups worden bekend gemaakt. We can’t wait! Ga jij voor het eerst naar een festival en verblijf je hierbij op de camping of ben je juist al een ervaren festivalganger: een aantal goede tips & tricks om een meerdaags festival te overleven kunnen nóóit kwaad! We kunnen je hiermee niet beloven dat je helemaal ongeschonden het festival door zult komen, maar weten wel zeker dat met jouw favoriete Finaste oorbellen, armbanden, kettingen en ringen, jouw sieradenlook tijdens het festival in elk geval on point is! 

Voorbereiding is key

Een goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen! Jij en je besties hebben tickets gescoord voor een tof festival, maar dit betekent wel dat jullie moeten overnachten op de camping. No problemo! Het klinkt misschien niet heel ‘hygiënisch’: mensen die dagen aan het feesten zijn, weinig douchen en slapen in een klam tentje. Maar geloof ons, dit gaat het helemaal waard zijn. 

Tent

Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een dak (of liever gezegd: doek) boven je hoofd. Hierin zijn er verschillende opties! Zo kun je zelf een tentje regelen: heb je zelf een tent? HANDIG! Dan ben je snel klaar. Heb je die niet, dan vraag wat rond in je vriendengroep of familie. Wellicht dat je er eentje kan lenen. Natuurlijk kun je ook een tentje kopen. Vooral als je naar meerdere festivals, is dit je beste optie te zijn. Duur hoeft het niet te zijn. Er zijn vaak acties voor het festivalseizoen. Zorg wel voor genoeg ruimte en slaapplekken in de tent(en). Zowel jij als je spullen moeten in tent kunnen.

Veel festivals bieden ook de optie aan om via hen een tent te huren. Sommige organisatoren bieden een tent aan die je zelf nog dient op te zetten, anderen hebben de tent al voor je opgezet. Handig, want dit scheelt jou een heleboel sjouwwerk (zowel heen als terug). Een nadeel hieraan, is dat je vaak niet zelf je plek kan kiezen. Ieder voordeel heb z’n nadeel ;-)


Heb je geen tent en wil je hier geen geld of tijd aan besteden? Dan zijn er nog altijd drie dingen die je kunt doen: zorg dat er een vriendin mee gaat die een tent tot haar beschikking heeft. Dat maakt het nog makkelijker. Je kunt natuurlijk ook voor optie twee gaan en dat is ter plekke op het festival een leuke vent (of vrouw) scoren zodat je daar kunt crashen. Scheelt jou een hoop geregel, maar je moet wel geluk hebben. Je spullen? Die kun je altijd nog in een kluisje dumpen. Of maak een zelfgemaakt tentje uit een aantal vuilniszakken, tape deze aan elkaar zodat je hieronder even een powernap kunt doen. Zorg wel dat je voor de laatste optie genoeg drinkt, want anders zou het een hele lange nacht voor je kunnen worden. 

Een kleine tip van ons: neem ook iets van een partytent mee. Hiermee kun je schaduw creëren, dit zit gezellig samen én kun je een klein beetje territorium afbakenen in het opgepropte veldje met tentjes ;-)

Boodschappen

Op het festivalterrein of camping staan altijd genoeg kraampjes en eetplekken. Deze zijn helaas wel prijzig. Op een meerdaags festival mag je vaak je eigen drink- en etenswaren meenemen. Houd hierbij wel rekening dat je niets kunt koelen of opwarmen. Daarnaast kan het snel heet worden in een tentje. Kies dus voor eten wat niet snel vergaat. Denk hierbij aan wat fruit (bijvoorbeeld appels), crackers, chips, koekjes (zonder chocola) en krentenbollen. Het zou natuurlijk jammer zijn als jouw eten al wegloopt voordat je het kan opeten...

Neem qua drinken voldoende water mee en eventueel iets dat suikers bevat zoals cola. Wil je alcohol meenemen? Meestal mag dit wel, maar zorg dat het om een plastic verpakking gaat. Glazen zijn niet toegestaan. Check hiervoor ook vooral even het reglement van het festival waar je naar toe gaat. Een koelbox is altijd een goed idee! 


Tassen

Tijd om je spullen te pakken! Neem hiervoor vooral een handige tas mee. Met je rolkoffertje door het gras is niet altijd even handig. Denk eerder aan een grote rugtas, backpack of een sporttas. Neem ook vooral niet te veel mee (zie paklijst), dit scheelt je ook met tillen. Je moet namelijk niet alleen jouw persoonlijke spullen mee nemen, maar ook je tent, slaapspullen, de boodschappen en andere benodigdheden. Het kan dan ook handig zijn om soms een steekkarretje mee te nemen. 

Dingen om mee te nemen

 • Natuurlijk denk je altijd meteen aan de standaard dingen: je identiteitskaart, tickets, pinpas, een tent en slaapspullen, je fashion outfits en toiletspullen, Maar toch zijn er altijd een aantal items die je zou vergeten, maar dit toch heel handig zijn!
 • Oordopjes: zowel voor overdag tegen de harde muziek als ‘s nachts tegen de dronken mensen die langs je tentje lopen
 • Slotje: neem eventueel een slotje voor je tent mee, zodat je spullen (over het algemeen) veilig liggen of huur een kluisje in de buurt
 • Powerbank: er zijn natuurlijk geen stopcontacten op het festivalterrein
 • Pyjama: je kan hier niet naakt slapen zoals je thuis doet ;-) (niet joh?!)
 • Pijnstillers: kan ontzettend handig zijn als je de day after een kater hebt
 • Vuilniszakken: je neemt stiekem toch een boel zooi mee die je ergens kwijt moet én goed voor het milieu
 • Extra handdoeken: je weet maar nooit waar ze goed voor zijn
 • Badslippers: een persoonlijk puntje die ik zelf was vergeten
 • Speelkaarten: nog steeds leuk om te doen ondanks je brakke zondag
 • Goed weer: denk dan nog aan zonnebrand, zonnebril, een pet of hoed en eventueel je bikini
 • Slecht weer: vergeet vooral niet om regenlaarzen mee te nemen, poncho, waterdichte tent en warme kleren


How-to get there

Tickets, check! Tent, check! Spullen, check! Het festival kan van start gaan, maar hoe ga je er komen? Vaak vind je op de website van het festival allemaal tips over de bereikbaarheid van het festival. Zo kun je er voor kiezen om zelf met de auto te gaan. Deze kun je vaak op een parkeerterrein in de buurt neerzetten en vanuit daar rijden er vaak pendelbussen naar het terrein. Het voordeel hiervan is dat je kunt gaan wanneer je wilt en je nergens afhankelijk van bent. Het nadeel? Je moet vaak nog een stuk lopen met al je spullen (maar neem je een bolderkar mee, dan is dit al een stuk minder erg). Denk wel aan het kopen van een parkeerticket zodat je de auto kwijt kunt op het terrein en dat je op maandagochtend veilig naar huis kunt rijden. Houd daar op zondagavond dus rekening mee met alcohol. 

Je kan er ook voor kiezen om met het OV te gaan. Festivalterreinen liggen vaak in de buurt van een treinstation en vanuit daar worden er pendelbussen ingezet. Hardstikke handig! Zo kun je ook de zondag nog even helemaal los gaan. Je bent hierbij wel afhankelijk van treintijden en het kan erg druk zijn! 

Of laat je afzetten door een van je lieve ouders, broer of zus of vriendinnen. Er is vaak een kiss & ride beschikbaar bij het festivalterrein. In ruil voor een dikke knuffel of rondje McDonald's is iemand vast wel te paaien. Zorg er dan wel voor dat iemand je ook weer wilt ophalen! 

Een persoonlijke tip voor welke optie je kiest: Wees op tijd! Op zo’n meerdaags festival kan het ontzettend druk zijn. Het terrein raakt snel vol en tentjes worden hutje-mutje neergezet. Zorg dus dat je er op tijd bent, zodat je een goede plek kan uitkiezen. Denk hierbij aan een plekje in de schaduw of juist dichtbij de toiletten.

Time to party

Yay, je bent door de controle, je hebt een plekje gevonden en de tent staat. Tijd om te feesten. Je drinkt wat bij je tent, leert je buren kennen, speelt spelletjes, kleed je om en daarna vertrek je naar het festivalterrein. Of je blijft op de camping. Er zijn vaak genoeg feestjes op de camping om jezelf te vermaken. En zoals moeders altijd zegt: veel plezier, doe geen dingen die ik ook niet zou doen en drink voldoende water.

Naast de wijze worden van je moeder, zijn er nog wat andere handige tips. Maak wat afspraken met je vrienden: wat doe je als je elkaar kwijt bent of als iemand zich niet lekker voelt? Zorg er daarbij ook voor dat je ook ‘s nachts jou tentje nog kunt vinden. Zoek een punt van herkenning (die ene boom) of zorg dat je eigen tentje opvalt tussen alle andere. Hang lampjes op of versier de tent met slingers. Zo ziet het er ook nog gezellig uit! 

Heb je de eerste dag overleefd? Ik durf te wedden dat je blij bent met die pijnstillers nu. Probeer een beetje bij te slapen vandaag, speel wat spelletjes met je vrienden en hang wat rond bij de tent. Niets moet alles mag. Zorg dat je wat eet en voldoende water drinkt. Zoals je je kan voorstellen hebben veel mensen nu behoefte aan een douche, hierdoor kan het erg druk zijn bij de douches. Ga dus een beetje op tijd, zodat je niet te lang hoeft te wachten. 

Zo’n dag vliegt voorbij, dus vertrek ook weer een beetje bijtijds naar het festivalterrein. Zo kun je ultiem genieten en mis je niets. Is dit al de laatste dag? Jammer, maar daarom een extra reden om nog even los te gaan. Denk je er wel aan als je de volgende dag nog terug moet rijden je een beetje rustig aan doet? Heb je morgen nog een dag? Lucky you, dan kun je een deel van de tekst hierboven nog een keer herhalen!


The end

All good things come to an end! Het is maandag en je festival zit erop. Je bent brak, moe, uitgeput maar hopelijk heb je een fantastisch weekend gehad. Meestal moet je er voor een bepaalde tijd van het terrein af zijn, dus uitslapen zit er ook niet in. Wees er zelf ook een beetje op tijd bij, want het kan erg druk zijn met mensen die ook weg moeten, met wegrijden en personeel die aan het opruimen is. Verzamel eerst al je spullen, breek de tent af (letterlijk ;-) en gooi al je zooi nog even weg. Het is belangrijk om je plekje netjes achter te laten, zowel voor jezelf, het personeel als het milieu. Daarna tijd om veilig naar huis toe te keren, een lange douche te nemen en bij te slapen. Je zult het nodig hebben! Zo, dat was het. Alle geheimen om een meerdaags festival te overleven op de camping. Heb jij nog andere tips die je graag wilt delen, let us know. 

Natuurlijk zorgt Finaste voor de leukste nieuwste sieraden om jouw festival outfit af te maken!